Baka baka liten kaka…

Tänkte i all enkelhet dela med mig av lite historia kring en del klassiska bakverk.Napoleonbakelsen t ex hittar man i franska recept redan mitten på 1600 talet, men den svenska varianten skapades av Johan Brokvist på 1800 talet. Han startade ett konditori 1876 i Växjö som fortfarande drivs av hans ättlingar.Faktiskt en av min egen favorit när jag någon gång mumsar i mig en bakelse, vilket inte händer ofta kan jag säga! Man är liksom inte sugen på sött när man jobbar med sötsaker hela dagarna.

blandat 2013-2015 585budapest 008Budapestbakelse är en annan klassiker som också skapades av en smålänning, nämligen Ingvar Strid från Vetlanda i mitten av 1900 talet. Den har förvisso vissa likheter med ett österikiskt/ungerskt bakverk kallat Esterházytårtan. Här har jag jordgubbar i fyllningen i stället för mandarinklyftor som är det vanligaste.Ja mer klassiker kommer senare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *